Wat zijn drijfveren en motivaties van millennials op de werkplek

Wat zijn drijfveren en motivaties van millennials op de werkplek

Millennials, ook wel bekend als Generatie Y, zijn de generatie geboren tussen ongeveer het begin van de jaren 1980 en het midden van de jaren 90. Deze generatie heeft unieke kenmerken en ervaringen die ze onderscheiden van eerdere en latere generaties. Maar hoe beïnvloedt dit hun werk en wat is de relatie met de DISC modellen? Je ontdekt het allemaal in dit blog!


De millennial en zijn eigenschappen

Millennials staan bekend om hun sterke vaardigheden met betrekking tot digitale middelen. Ze kunnen zeer goed omgaan met het internet, social media, apps en andere digitale communicatietools. Ze zijn betrokken met maatschappelijke thema's en willen een positieve impact maken op de wereld.

De millennial is zeer flexibel met zijn/haar carrière en werkomgeving. Ze willen een gezonde balans tussen werk en privé. Ze streven ook sterk naar persoonlijke groei, zelfontwikkeling en willen zich graag kunnen door ontwikkelen in hun werk. Zich aanpassen aan veranderende omstandigheden of het aanleren van nieuwe vaardigheden doen ze zonder moeite.

De meeste millennials hebben een brede kijk op inclusie en diversiteit. Deze generatie heeft economische bloei gezien maar tegelijk ook de impact van recessies gezien. Dit heeft invloed op hun kijk op hun financiën. De meeste millennials zitten met een hoge studieschuld en financiële druk.


Het DISC model en millennials

Het DISC model is een onwijs populaire manier om inzicht te krijgen in gedragsstijlen van individuele mensen. Op deze manier kun je meer begrip krijgen voor wat een millennial drijft en motiveert in zijn of haar werk. Binnen het DISC model onderscheiden we vier verschillende profielen: Dominant, Invloed, Stabiel en Consciëntieus.

  • De dominante millennial

Millennials die een dominante gedragsstijl hebben, zijn vaak gedreven door sterke ambities en de wens om uitdagingen aan te gaan. Ze zijn zeer gedreven en willen leidinggevende posities bereiken. Ze hebben de neiging om doelgericht en vastberaden te zijn in hun streven naar succes. Deze groep millennials wordt gemotiveerd door kansen voor groei en vooruitgang, en ze gedijen in omgevingen waar ze verantwoordelijkheid kunnen nemen en impact kunnen hebben. Kan jouw werkplek ze dit geven?

  • De invloedrijke millennial

Millennials met de invloedrijke gedragsstijl willen positieve sociale interacties en erkenning. Ze groeien in team omgevingen waarin ze anderen kunnen beïnvloeden en motiveren. Ze willen verbindingen aangaan en ideeën delen. Ze kunnen goed omgaan met veranderingen en zijn vaak enthousiast over nieuwe projecten. Mits zij hun stem kunnen laten horen.

  • De stabiele millennial

De millennial met een stabiele stijl zoekt vooral naar harmonie en stabiliteit in zijn/haar werk. Ze raken gemotiveerd door een gevoel van veiligheid en de kans om relaties op te bouwen. Ze zoeken naar voorspelbaarheid en een prettige werk en privé balans. Ze fungeren vaak als een soort lijm die teams samen houdt. Bij een positieve teamsfeer bloeien deze mensen helemaal op.

  • De consciëntieuze millennial

Nauwkeurigheid en kwaliteit, dat vind je bij deze millennials. Zij raken gemotiveerd door uitdagingen die hen in staat stellen hun analytische vaardigheden te benutten. Ze streven naar resultaten van hoge kwaliteit en worden dus vaak gezien als perfectionisten. Ze nemen graag verantwoordelijkheid voor complexe taken en processen.

Het bij dit soort modellen altijd belangrijk om op te merken dat individuele verschillen altijd aanwezig zijn. Om effectief in te spelen op de drijfveren en motivaties van millennials, moeten werkgevers en leidinggevenden een flexibele aanpak kunnen tonen.

Wanneer een werkgever de verkregen inzichten vanuit het DISC model kan gebruiken, kunnen werkgevers en leidinggevenden een omgeving creëren waarin millennials kunnen floreren, hun potentieel kunnen benutten en bijdragen aan het succes van hun organisaties.


millennials op de werkvloer

Hoe werkgevers hun aanpak kunnen afstemmen

Dominante millennials kun je stimuleren door hen leiderschap, kansen en uitdagende taken te bieden.

Invloedrijke millennials geef je een werkomgevingen waarin het samenwerken in een team centraal staat en ze regelmatig positieve feedback en erkenning geven voor hun bijdrage.

Stabiele millennials geef je een ideale werkplaats door een stabiele, voorspelbare en ondersteunende omgeving te creëren.  Biedt flexibele werk- en privé regelingen.

Consciëntieuze millennials kun je motiveren door hen complexe uitdagingen te bieden en duidelijke richtlijnen en verwachtingen te bieden.


Weet jij welke DISC profielen jij in huis hebt en hoe je hun individuele kenmerken kunt benutten? Start vandaag nog je DISC analyses. Maak vandaag nog een gratis account aan en maak gebruik van deze onmisbare tool voor trainers, coaches en HR-professionals. 


Reactie plaatsen