Het perfecte team dankzij het DISC teamwiel

Het perfecte team dankzij het DISC teamwiel

Hoe zit jouw team in elkaar? Hoe zijn de verschillende rollen verdeeld? Is er een balans tussen de verschillende persoonlijkheden en gedragsstijlen of is een kleur juist sterk vertegenwoordigd? In dit blog vertellen we je alles over het DISC teamwiel en hoe jij er je voordeel mee kunt doen.


Wat is het DISC teamwiel

Vanuit de vier DISC profielen (Dominant, Invloedrijk, Stabiel en Conformiteit) kunnen de acht afzonderlijke teamrollen van het DISC teamwiel worden geïdentificeerd. Deze acht teamrollen dragen allemaal op hun eigen manier hun steentje bij aan het team. Laten we eens kennis maken met deze rollen.


De Initiator (D en I)

Hallo! Ik ben de initiator. Ik heb een duidelijke visie die ik proactief uitdraag naar mijn team. Ik heb geen moeite met het nemen van (moeilijke) beslissingen en onderneem direct actie. Dankzij mijn vastberadenheid en positieve energie kan ik de andere teamleden gemakkelijk motiveren en aansturen. Met mij als teamleider behalen we effectief onze doelstellingen.


De ondersteuner (I en S)

Kan ik iets voor je doen? Ik ben de ondersteuner en kan zeer goed luisteren en mijn empathisch vermogen is ongekend. Ik hou van teams die in harmonie zijn, waarin sociale contacten prioriteit hebben. Ik neem graag een bemiddelende rol op me, los conflicten op en draag bij aan een positieve sfeer binnen een team.


De Facilitator (S en I)

Ik verheug me nu al op een lange en prettige samenwerking. Als facilitator neem ik regelmatig de rol van vredestichter op me en draag ik bij aan het groepsgevoel. Ik ben kalm en geduldig. Het liefste bevind ik mij in stabiele situaties en omgevingen. Ik ben dan ook een expert in het opbouwen van relaties om zo een veilige omgeving te creëren waarin iedereen zijn ideeën en visies durft te delen.


De Analist (S en C)

Kom maar, ik analyseer deze gegevens wel even! Ze noemen mij de analist, ik hou van informatie. Ik stel graag kritische vragen en let erop dat er geen overhaaste beslissingen worden genomen. Sommige keuzes moeten nu eenmaal eerst goed doordacht, besproken en onderbouwt worden. Ik ben zeer nauwkeurig in projecten en wordt ook regelmatig geroepen bij problemen.

DISC certificering

De Coördinator (C en S)

Goede dag allen, ik ben de coördinator. De planning is rond, alle teamactivitieten voor dit jaar zijn georganiseerd en staan gepland in jullie agenda. Doordat ik methodisch en gestructureerd te werk ga, ben ik het liefst werkzaam als projectmanager. Ik zorg ervoor dat taken soepel verlopen.


De Uitvoerder (D en C)

Wil je iets gedaan hebben? Bel dan een uitvoerder. Ik stel doelen en ik ga ervoor. Niet alleen ik, maar het hele team. Ik drijf mezelf en mijn team naar optimale resultaten. Ik streef dan ook altijd naar efficiëntie. Ik ben vastbesloten en heb een sterk verantwoordelijkheidsgevoel. Welke doelen gaan wij samen behalen dit jaar?


De Innovator (I en D)

Ik ben van mening dat dit efficiënter zou moeten kunnen. Hey, ik ben de innovator. Ik ben creatief en zit boordevol nieuwe ideeën die ik graag uitprobeer. Ik ben niet bang om risico's te nemen en met nieuwe methoden, benaderingen of oplossingen te experimenteren. Ik ben een visionair en stimuleer ook de andere in mijn team om met out-of-the-box ideeën te komen.


De Adviseur (C en D)

Ik heb alles op een rijtje gezet en dit is hoe we het gaan doen. Ik ben de adviseur en ik richt me op feiten. Mijn beslissingen zijn altijd goed onderbouwd. Bij mij worden geen impulsieve beslissingen genomen en wanneer je me een vraag stelt geef ik objectief advies. Ik ben kritisch met mezelf en de andere teamleden.


Het perfecte team

Nu je weet welke teamrollen er zijn kun je na het uitvoeren van een DISC analyse een DISC Team rapportage doen. Creëer vandaag nog een team dat elkaar aanvult, begrijpt en effectief met elkaar communiceert. Met de DISC Team Rapportage stel je een perfect team samen. Een team met een gezonde balans tussen verschillende persoonlijkheden. Een goed functionerend team heeft namelijk een mix van deze rollen nodig om echt succesvol te zijn.

Een team waarbij elke rol voldoende vertegenwoordigd is en waarbij de kennis van elkaars gedragsstijlen in kaart is gebracht heeft:

  • Betere communicatie en begrip
  • Kan effectief omgaan met conflicten
  • Kunnen taken optimaal verdelen
  • Genieten van een hecht team


Wil ook jij hier je voordeel mee doen en het perfecte team samenstellen? Dan is de Masterclass DISC voor Teams precies wat je zoekt. In deze training staat DISC voor teams volledig centraal. Meer weten over onze kosteloze team rapporten? Kijk dan ook zeker eens bij onze pagina over DISC team rapportages.


Reactie plaatsen