Feedback geven en ontvangen? Zo doe je dat

We geven en krijgen allemaal wel eens feedback. Dat is allemaal onderdeel van onderlinge communicatie. In dit blog gaan we je meer vertellen over de feedback stijlen vanuit het DISC model, de ideale manier van feedback geven én ontvangen!


De DISC feedback stijlen

Er zijn vier verschillende persoonlijkheidsstijlen binnen het DISC model. Deze vier zijn: de dominante, de invloedrijke, de stabiele en conformiteit. Deze vier hebben ieder een eigen feedbackstijl. Hieronder zullen we kort toelichten hoe deze profielen hun feedback het liefst ontvangen.

  • Dominante - Directe feedback

Ze houden van eerlijke en directe feedback. Mensen uit het dominante profiel zijn doelgericht en willen graag concreet weten wat er verbeterd moet worden. Specifieke en duidelijke feedback, gericht op resultaten en actiepunten heeft de voorkeur.

  • Invloedrijke - Persoonlijke Feedback

Dit profiel hecht veel waarde aan persoonlijke interacties en onderlinge relaties. Geef positieve feedback en erkenning voor de bijdrage die hij/zij heeft gegeven. Benadruk hoe het werk de algehele groep positief heeft beïnvloed.

  • Stabiele - Ondersteunende Feedback 

Dit profiel is conflictvermijdend en teamgericht. Wanneer je hen feedback geeft kan dit het beste op een opbouwende manier, in een niet-bedreigende en juist ondersteunende toon. Focus op de bijdrage die ze leveren aan team harmonie en de samenwerking.

  • Conformiteit - Feitelijke Feedback

Mensen met een conformiteit profiel waarderen nauwkeurigheid en details. Geef dan ook feitelijke en gedetailleerde feedback. Vermijd overdreven emotionele gesprekken en concentreer je op specifieke verbeterpunten.


succesvol feedback geven

Algemene feedback tips

Bij het geven van feedback is het belangrijk om duidelijk en concreet te zijn. Vage uitspraken zorgen eerder voor verwarring.

Richt je op positieve verbetering van gedrag en maak gebruik van ik-boodschappen. Blijf weg van aanvallen en beschuldigingen.

Begin je feedback met een positieve opmerking waarbij je de ander oprecht erkent.

Sta open voor het perspectief van de ander en laat diegene ook zelf suggesties doen voor verbetering.

Feedback ontvangen is niet voor iedereen even gemakkelijk. Enkele tips voor het ontvangen van feedback zijn:

  • Luister actief
  • Vraag meer uitleg/informatie
  • Sta open voor verbetering en groei
  • Reflecteer naderhand en handel ernaar
  • Communiceer je groei-intentieHoe geef en ontvang jij feedback? Ontdek hoe kennis van de DISC profielen jou kan helpen met het geven en ontvangen van feedback. Schrijf je vandaag nog in voor de DISC training en wordt een DISC specialist.


Reactie plaatsen