DISC Profielen en de loopbaan

Hoe ziet jouw loopbaan of van de persoon die jij begeleid eruit? De loopbaan is een individueel en continu proces waarin iedereen zijn eigen pad zoekt op basis van de vaardigheden en de interesses. Wat zijn jouw doelen in je carrière? Het DISC model is een handig hulpmiddel dat een bijdrage kan leveren aan het maken van effectieve keuzes binnen jouw loopbaan. Lees hieronder meer over het DISC model en de loopbaanontwikkeling.


DISC en Loopbaanontwikkeling

Het DISC model kan helpen bij het begeleiden van loopbaankeuzes en het vinden van passende beroepen. Elk afzonderlijke gedragsstijl van het DISC model heeft specifieke eigenschappen die van invloed kunnen zijn op de loopbaankeuzes. 

Zo kan een dominante gedragsstijl optimaal tot zijn recht komen in een functie waar besluitvaardigheid, daadkracht en een leider gevraagd is. Ze kunnen zeer succesvolle leiders worden in uiteenlopende sectoren, maar zullen ook moeten leren geduldig te zijn en te luisteren naar anderen.

Invloedrijke mensen zijn sociale mensen. Ze zijn extravert en charismatisch. Ze willen het liefst andere positief beïnvloeden en motiveren. Denk maar eens aan verkopers, marketing professionals en trainers. Je kunt ze zien uitblinken in team omgevingen en zijn vaak zeer effectief met hun communicatie vaardigheden.

Stabiele mensen staan bekend om hun ongekende empathie. Ze zijn geduldig en teamgericht. Je ziet ze vaak terug in de klantenservice, human resources en administratieve rollen. Ze zijn sterk in het opbouwen van sterke relaties binnen teams, organisaties en klanten.

Conformiteit personen zijn zeer nauwkeurig, analytisch en zijn dol op structuur. Ze zijn ideaal voor functies waar precisie en aandacht voor detail van groot belang zijn. Voorbeelden van passende beroepen zijn: accountants, data-analisten en wetenschappelijk onderzoekers. Ze zijn vaak goed in het oplossen van complexe problemen.

DISC en loopbaan

Voordelen van DISC profiel in je loopbaan

Begrip hebben van het DISC profiel zal je zelfbewustzijn en zelfkennis vergroten. Zodra bekend is welke gedragsstijl het beste bij je passen, kunnen er keuzes worden gemaakt die hierop aansluiten. Het kan je helpen om realistische carrière doelen te stellen die gericht zijn op je sterke kanten en kwaliteiten. Als een soort kompas kan de kennis van het persoonlijke DISC profiel helpen om een beroep te kiezen waar je op uit kunt blinken. Sterke punten worden zo optimaal benut waardoor je meer succesvol wordt en voldoening kunt ervaren in het werk dat gedaan wordt. Op die manier kunnen ook effectieve en productieve teams worden samengesteld die doelgericht te werk kunnen gaan door gebruik te maken van elkaars kwaliteiten. Ten slotte helpt kennis van het DISC model en de verschillende profielen ook bij de onderlinge communicatie. Het zorgt namelijk voor meer begrip voor elkaars gedrag en helpt op die manier om effectiever te communiceren. De communicatie kan namelijk worden aangepast aan de verschillende gedragsstijlen. In ieder aspect van het leven is goede communicatie de sleutel tot succes.


Gebruik DISC-profielen bij je:

  • Carrièreplanning
  • Sollicitatiegesprekken
  • Leiderschapsstijl
  • Teambuilding
  • Conflict hantering


Maak jij al gebruik van het DISC model op de werkvloer en de loopbaanontwikkeling? Schrijf je vandaag nog in voor de DISC training en ontdek de krachtige tool die jou en iedereen die jij begeleidt verder helpt in zijn/haar carrière.

Reactie plaatsen