Wat kun je met de DISC Analyses?

Inzicht hebben in het gedrag van jezelf en anderen. Wat is de meerwaarde hiervan en hoe gaat het in zijn werk. Je leest hier alles over de DISC analyse. Hét gedragsprofiel dat zowel op de werkvloer als ook in je privé leven tot vele nieuwe inzichten kan leiden. 


Wat is een DISC analyse?

Een DISC analyse bestaat uit een aantal vragen die onder tijdsdruk worden gemaakt. Door middel van deze vragen komt een persoonlijk gedragsprofiel tot stand. Binnen dit profiel is geen goed of fout, het is een assessment dat inzicht geeft in het eigen gedrag en communicatie. 


Maar ook motivatie, kwaliteiten en valkuilen worden met behulp van een DISC analyse in kaart gebracht. Binnen het disc profiel kun je in meer of mindere mate scoren op de vier temperamenten:

  • D - dominant
  • I  - invloed
  • S - Stabiliteit
  • - Conformisme


Iedereen scoort op deze vier gedragsstijlen, echter zal een van deze vier het hoogste scoren. Op deze manier komt jouw unieke gedragsprofiel tot stand en kom je alles te weten over jouw communicatiestijl en je gedrag, zowel op individueel als op teamniveau. 

DISC coachvragen

Wat is de meerwaarde van DISC analyse?

Het in kaart brengen van je gedragingen en communicatie kan jou en de teamvorming binnen een bedrijf diverse voordelen opleveren. Het inzicht in de unieke gedragsstijlen zorgt voor meer begrip en inzicht in elkaars communicatie. 


Op deze manier zal het team beter functioneren en wordt er optimaal gebruik gemaakt van elkaars kwaliteiten.

Ook kan er meer rekening gehouden worden met de valkuilen en kunnen medewerkers elkaar hierin ondersteunen. Dit bevorderd de onderlinge samenwerking.


Ook wanneer een team nog gevormd of aangevuld moet worden, kan het handig zijn om van te voren inzicht te hebben in het gedragsprofiel van de individuele werknemers. Zo kunnen mensen aan elkaar worden gekoppelt die bij elkaar passen en/of elkaar aanvullen. Bepaalde functies kunnen bijvoorbeeld een voorkeur hebben voor een specifiek temperament. Denk bijvoorbeeld aan dominantie bij verkopers. 


Wanneer je precies in kaart hebt hoe een persoon functioneert kan dit handig zijn tijdens de werving, begeleiding en teamvorming. Rollen en taken kunnen dusdanig worden verdeeld om te zorgen voor een optimaal resultaat. Niet alleen het welbevinden van de werknemer en het team zal groeien, ook de kwaliteit van de geleverde arbeid zal stijgen.


Er zijn vele redenen om te kiezen voor een compleet beeld van jezelf en je team met behulp van een DISC analyse profiel. Leer jezelf en anderen optimaal kennen en verbeter je communicatie en samenwerking. 


Wil ook jij leren hoe je een DISC gedragsanalyse kunt afnemen en trainer worden?

Schrijf je dan vandaag nog in voor onze DISC Certificering training.

Reactie plaatsen