Meer over de vernieuwde Drijfveren grafiek 2024
Per september 2024 heeft DISC Benelux de grafiek van de Drijfverenanalyse aangepast. In deze blog leggen we je graag uit hoe je deze het beste kunt analyseren.
De Drijfverenanalyse
Drijfveren bepalen in belangrijke mate wat we belangrijk vinden in het leven en in wat voor situaties we geneigd zijn om in actie te komen. Gedrag zegt iets over de manier waarop je reageert en handelt, bijvoorbeeld doortastend of meer afwachtend. Drijfveren geven de reden en bepalen in belangrijke mate de richting van je gedrag.
Drijfveren zullen je helpen om je motivaties en gedrag te begrijpen, waardoor je een duidelijk beeld krijgt van hoe je je prestaties kunt maximaliseren door middel van betere afstemming en passie voor wat je doet.
Drijfveren bieden inzicht in wat we willen en wat we geloven dat waar is en wat belangrijk is. Grotendeels is dit gebaseerd op onze vormende jaren en onze leerervaringen.
De grafiek
De grafiek in de drijfverenanalyse is uniek voor elke persoon en weerspiegelt diens scores in elk van de zeven dimensies.
De grafiek nu is anders ingericht dan voorheen. We kijken niet langer naar de standaarddeviatie, maar baseren het in plaats daarvan op percentielen van scores.
Zeer laag: 20% van de respondenten, vak onder de gele pijl,
Laag: 20%-40% van de respondenten, licht gearceerd vak onder de zwarte pijl,
Gemiddeld: 40%-60% van de respondenten, grijze blokje onder de blauwe pijl,
Hoog: 60%-80% van de respondenten, licht gearceerd vak onder de grijze pijl,
Zeer Hoog: 80-100% van de respondenten, vak onder de paarse pijl.
Deze benadering kijkt naar de verdeling op een manier die voor mensen intuïtief logischer is dan het proberen begrijpen van standaarddeviaties. Het zijn dezelfde gegevens, alleen een ander perspectief, waardoor het gemakkelijker te begrijpen is.
Oude Grafiek: Het voormalige grijze vak toonde 63,32 procent van de respondenten (blauwe pijl), het gekleurde/gearceerde gebied toonde 93,07% van de respondenten ( zwarte, blauwe plus grijze pijl) en de witte ruimte was de resterende 6,93% van de respondenten (paarse en gele pijl), gebaseerd op de standaarddeviatie.
Nieuwe grafiek: Nu toont het grijze vak GEMIDDELDE scores (blauwe pijl) – die 20% van de bevolkingsscores precies in het midden dekt, en het gekleurde/gearceerde vak toont lage en hoge scores – 20% van de bevolking scoort als Laag (zwarte pijl), 20% van de bevolking scoort als Hoog (grijze pijl), en in de witte ruimte wordt 20% van de bevolking als zeer laag (gele pijl) en 20% van de bevolking als zeer hoog (paarse pijl) weergegeven.
De middenlijn
Het witte streepje onder de blauwe pijl: De helft van de bevolking scoort boven en de helft onder de mediaan.
Belangrijk
Het getal onder de oranje pijl: Individuele score – Dit laat zien hoeveel passie je hebt voor die specifieke drijfveer en laat zien hoe je deze drijfveer waarschijnlijk zult uiten. Hoe belangrijk dit voor je is. In de grafiek zie je de persoonlijke score staan (bv Esthetisch 43) en in de grafiek is dat de groene balk.
Impact
De ranking onder de groene pijl: Het nummer ernaast (in deze grafiek staat bij Esthetisch een 6) geeft de volgorde van invloed aan die deze drijfveer heeft op jouw beslissingen. Volgorde van 1 (meeste impact) tot 7 (minste impact). Per drijfveer wordt er gekeken wat de afstand vanaf 50 is en dan ontstaat er een ranking. Hoe verder weg van de 50 (naar boven of naar beneden) hoe meer invloed dit voor de respondent zal hebben. Bij deze grafiek zal de zakelijke drijfveer dus de meeste impact hebben. Het is hierbij dus niet zo dat een hoge score op de drijfveer automatisch betekend dat dit een hoog getal is maar dat het meer aangeeft wat de impact op je zal zijn. Dus een lage score kan ook veel impact op je hebben hoe je handelt en wat je drijft.
Wij wensen jullie veel succes met het inzetten van de drijfverenanalyses. Mochten jullie alsnog een vraag hebben over de nieuwe grafiek, neem dan vooral even contact op met onze backoffice en wij helpen jou graag. Stuur een mail naar backoffice@discbenelux.nl; we horen graag van je.