Zo ziet jouw vakantie eruit a.d.h.v. je drijfveren

Zo ziet jouw vakantie eruit a.d.h.v. je drijfveren

Het is weer bijna tijd voor de grote zomervakantie. Heb jij je vakantie al gepland of moet je deze nog gaan plannen? In dit blog vertellen we je alles over hoe iemand vanuit de zeven verschillende drijfveren zijn vakantie vormgeeft. Herken jij je erin?

Drijfveren en jouw vakantie

Hoe plan jij jouw vakantie?

We onderscheiden zeven verschillende drijfveren die invloed kunnen hebben op jouw manier van (vakanties) plannen. Hieronder benoemen we deze 7 drijfveren en hoe zij je vakantie kunnen beïnvloeden of vormgeven.

Mensen met een esthetische drijfveer hechten waarde aan vormgeving en uitstraling. Kunst, natuur en visueel aantrekkelijke ervaringen trekken al snel de aandacht. De kans is groot dat zij de voorkeur geven aan een bestemming met veel kunst en schilderachtige taferelen. Het spreekt voor zich dat een goede camera een vereiste is. Waarschijnlijk zal iemand met deze drijfveer het gelukkigst worden van een boetiekhotel, een historische herberg of een slaapplek met een prachtig uitzicht of unieke inrichting.

Iemand met een zakelijke drijfveer zal op zoek gaan naar een vakantiebestemming waarbij ze het nuttige met het aangename kunnen combineren. Een accommodatie die beschikt over goede werkfaciliteiten heeft bijvoorbeeld de voorkeur. Ook een all-inclusive reis waarbij hij of zij volledig wordt ontzorgd draagt bij aan hun zoektocht naar efficiëntie. Ze hebben waarschijnlijk een duidelijk budget voor ogen en zullen voor dat geld de beste resultaten proberen te behalen. Ze maken efficiënt gebruik van apps, reserveringen en boekingen om van tevoren al zoveel mogelijk tijd te kunnen besparen.

Individualistisch gedreven mensen zullen eerder op zoek gaan naar een echt unieke ervaring die hen onderscheidt van anderen. Zij zouden het meest gelukkig worden van een roadtrip door gebieden die niet zo toeristisch zijn of een boottocht boeken naar een onbewoond eiland. Iemand met een individualistische drijfveer plant waarschijnlijk een eigen persoonlijke reisroute met zijn zelfgekozen activiteiten. Hij of zij zal waarschijnlijk ruimte vrijlaten in de planning voor spontane beslissingen of onverwachte avonturen.

Mensen met een politieke drijfveer zullen eerder op zoek gaan naar een plek waar ze hun netwerk kunnen uitbreiden, invloed kunnen uitoefenen en aan hun status kunnen werken. Het liefst door middel van luxe en exclusieve vakanties. Ze laten zich graag verwennen door een chef-kok of genieten van een VIP behandeling. Op voorhand zullen ze exclusieve evenementen of conferenties en excursies boeken om waar mogelijk hun netwerk verder uit te breiden.

Richt jij je graag op anderen? Dan heb je mogelijk een sociale drijfveer. Vakanties voor mensen met een sociale drijfveer zijn regelmatig gericht op een positief groepsgevoel. Een vakantie waarbij ze een bijdrage kunnen leveren aan anderen kan hen laten opbloeien. Een vakantie waarbij het hele gezin of zelfs de hele familie samen kan komen maakt hen het meest gelukkig. Maar ook vakanties zoals helpen bij de opbouw van huizen of werken bij een opvang (op een unieke locatie) kan voor jou een leuke vakantie zijn.

Mensen met een ideële drijfveer zoeken mogelijk het liefst naar bestemmingen en activiteiten die hun waarden en overtuigingen weerspiegelen. Een spirituele reis bijvoorbeeld naar een boeddhistisch klooster, een meditatiecursus in India en dergelijke zouden een ideale vakantie voor hen zijn. Een vakantieoord waarin ze hun waarden en overtuigingen tot uiting kunnen brengen en hun horizon kunnen verbreden. Tijdens de planning zullen ze waarschijnlijk al proberen zo bewust mogelijk te kiezen voor verantwoord transport, accommodaties, vakantie invulling en zelfs de souvenirs.

Iemand met een intellectuele drijfveer zal waarschijnlijk op zoek gaan naar een vakantiebestemming waarin hij of zij nieuwe kennis kan opdoen. Locaties met een rijke geschiedenis of een plek met lezingen en/of workshops kunnen ideale vakantie doelen voor hen zijn. Iemand met deze drijfveer zal zich  goed voorbereiden en zich inlezen in zijn vakantiebestemming en misschien wel van tevoren activiteiten en excursies boeken.

Herken jij jezelf hierin? We zijn benieuwd hoe jouw vakantie eruit gaat zien en wensen je alvast een fijne tijd.


Wil je meer weten over drijfveren? Ontdek wat iemand motiveert, neem een kijkje bij onze drijfveren analyses.

Reactie plaatsen