De Gulden Regel vs de Platinum Regel

Velen van ons zijn ermee opgegroeid en het is wellicht een van de oudste regels ten aanzien van onze omgang met andere mensen, de Gulden regel. Maar er is nog een regel die ons hierin handvatten geeft en dat is, wat ons als DISC Benelux betreft, de Platinum regel®. Wat nu precies het verschil is tussen die twee lees je hier.


Behandel anderen zoals jij behandeld wilt worden

De Gulden Regel


Je hoort hem al eeuwenlang in vele talen en culturen voorbij komen. De Griekse filosoof Confucius zou zijn volgelingen hebben geleerd om anderen met respect en mededogen te behandelen. In de bijbel (Mattheüs 7:12) staat: "Alles nu wat u wilt dat de mensen voor u doen, doet u hun ook zo; want dat is de Wet en de Profeten." In het jodendom wordt de Gulden Regel vaak geformuleerd als "Heb uw naaste lief als uzelf" (Leviticus 19:18). De gedragsregel komt in veel verschillende geschriften en culturen voor.


De gouden regel: Behandel anderen zoals jij behandeld wilt worden. De insteek van deze regel is dat je de ander respectvol, vriendelijk, eerlijk en met begrip benadert. Jij zou immers ook op die manier aangesproken willen worden. Het biedt een eenvoudige leidraad om op een prettige manier met elkaar om te gaan. De Gulden regel richt zich op gelijkheid en inleven in de ander. Maar is een ander behandelen op de manier waarop jij zelf behandeld zou willen worden in alle situaties even effectief?Behandel anderen op de manier waarop ZIJ behandeld willen worden.

De Platinum Regel®

De Platinum Regel® vinden wij, als DISC Benelux, nog een stapje verder gaan dan de Gulden regel. We zijn allemaal anders in onze communicatie voorkeursstijl, behoeften, verlangens en onze drijfveren. Dus in plaats van een ander te behandelen zoals jij behandeld wilt worden heeft de Platinum Regel® de insteek dat je anderen behandelt zoals ZIJ behandeld willen worden (en vergeet jezelf daarbij niet).


Om dit te kunnen doen is het belangrijk dat je aandacht hebt voor de ander, luistert naar de behoeften en je gedrag hierop afstemt. Wanneer je samen iets wilt bereiken (bijvoorbeeld op je werk) dan is het noodzaak dat jij een stapje in jouw communicatie naar de ander zet, net zoals de ander een stapje richting jou zet. Zorg dat je afgestemd bent op de voorkeuren en stijl van de ander. Om deze gedragsvoorkeuren in kaart te brengen is de DISC analyse een waardevolle tool.


De Platinum Regel® houdt rekening met de verschillende gedragsvoorkeuren en combinaties hierin. Je bezit namelijk altijd eigenschappen van diverse stijlen waarbij één of meer kleuren duidelijker aanwezig zijn. Met de Platinum Regel® hou je rekening met elkaars unieke stijlen en pas je je communicatie hierop aan. Het legt de nadruk op het feit dat we allemaal verschillend zijn en andere behoeften en doelen hebben.


Welke regel streef jij na? Wil je inzicht krijgen in hoe jij je communicatie beter kunt afstemmen? Breng dan vandaag nog de gedragsvoorkeuren van jou, je team, je medewerkers of cliënten in kaart met behulp van DISC analyses!


Reactie plaatsen