Jouw kernkwaliteiten bij een hoge D score

Je bent nooit slechts één kleur, maar altijd een combinatie van alle vier kleuren. De unieke verhoudingen tussen deze kleuren geven jou meer inzicht in je gedragsvoorkeuren, je kwaliteiten en je mogelijke valkuilen. In dit blog willen we je voorbeelden geven van kwaliteiten die kunnen passen bij iemand met een hoog scorende D (de rode gedragsvoorkeursstijl).


Voorbeelden van kernkwaliteiten bij de dominante gedragsvoorkeur stijl


Iemand die tijdens zijn DISC analyse overwegend hoog heeft gescoord bij de D is vaak iemand die direct en duidelijk in zijn communicatie is . Iemand met een rode voorkeursstijl wil graag snel ter zake komen en aan de slag gaan. Issues en taken worden graag zo snel mogelijk opgepakt, hierin nemen ze maar al te graag het initiatief. Hij of zij neemt bovendien graag (alle) taken op zich en wil het liefst zo veel mogelijk zelfstandig te werk kunnen gaan.

Ze zijn niet alleen zelf zeer gedreven, ze verwachten ook veel van anderen en willen hiervan zo snel mogelijk resultaat zien.

Bovendien zijn ze vaak zeer initiatiefrijk en niet bang om risico’s te nemen. Vaak worden ze ook gekenmerkt door hun enorme daadkracht en resultaatgerichtheid in alle aspecten van hun leven.


Natuurlijk horen bij de kwaliteiten ook valkuilen, lees hieronder meer daarover.


Mogelijke valkuilen en uitdagingen bij de dominante gedragsvoorkeur stijl


Wanneer er op een directe en zeer concrete manier gesproken wordt, kan dit door een ander als bot of tactloos worden ervaren. Een meer vriendelijke, geduldige en tactvolle benadering kan een leerdoel zijn voor iemand met deze gedragsvoorkeursstijl.


Iemand met een hoge rode gedragsvoorkeursstijl wil veel taken op zich nemen. Hierdoor kan hij of zij de focus verliezen en taken afraffelen. Ongeduld en slordig werken ligt op de loer om een taak zo snel mogelijk af te hebben. Meer aandacht hebben voor het proces, geduldig en secuur leren werken kan hierbij helpen. Maar ook oefenen in het delegeren van werkzaamheden kan uitkomst bieden om niet te veel naar zichzelf toe te trekken.

Doordat iemand met een hoog scorende D zo graag het initiatief neemt en de uitdagingen opzoekt kan het zomaar gebeuren dat zaken niet af worden gemaakt en risico’s niet voldoende worden afgewogen. Het kan helpen om risico’s eerst voldoende af te wegen voordat er keuzes worden gemaakt en enkel een bepaalde hoeveelheid taken aan te nemen.


Ben je benieuwd naar het DISC profiel van jouw medewerkers of coachees en hoe je hen kunt helpen in hun groei en ontwikkeling? Maak een gratis profiel aan voor je DISC analyses!


Reactie plaatsen