
(Werk)druk: Wat DISC-inzichten kunnen vertellen over stressreacties en hoe je ermee om kunt gaan
Een ieder ervaart in zijn leven wel eens stress door (werk)druk. Iedereen reageert anders op deze stress. Kennis van DISC kan helpen om de verschillende stressreacties te begrijpen. Voor trainers, consultants, coaches en HR-professionals is het helpend om te begrijpen hoe verschillende persoonlijkheidsprofielen reageren op stressoren en hoe men hiermee om zou kunnen gaan.
Stress bij de verschillende DISC-kleurencombinaties
Individuen met een rood/gele combinatie worden vaak ervaren als energiek, resultaatgericht en optimistisch. Ze kunnen werkdruk ervaren wanneer ze het gevoel hebben de controle te verliezen of belemmerd te worden in hun streven. Onder stress kunnen ze ongeduldig, impulsief en dominant worden. Daarbij is het mogelijk dat ze de behoeften van anderen (onbedoeld) negeren in hun haast om hun doelen te bereiken.
Mensen met een geel/groene combinatie zien we als enthousiast, sociaal en harmonieus. Ze kunnen werkdruk ervaren wanneer de sfeer op het werk gespannen is, wanneer ze zich geïsoleerd voelen of wanneer hun behoefte aan verbonden- en betrokkenheid niet wordt vervuld. Onder druk kunnen ze confrontaties uit de weg gaan, overmatig veel praten of juist passief worden uit angst om de harmonie te verstoren.
De blauw/groene combinatie is vaak rustig, bedachtzaam en betrouwbaar. Wanneer hun vertrouwde routine wordt verstoord, er onduidelijkheid heerst of zodra ze met plotselinge veranderingen worden overvallen kunnen ze stress ervaren. Onder stress kunnen ze zich terugtrekken, besluiteloosheid tonen of vasthouden aan bekende patronen, zelfs als die niet meer effectief zijn.
Mensen met een blauw/rode combinatie zijn doorgaans analytisch, nauwkeurig en resultaatgericht. Zij kunnen werkdruk ervaren wanneer ze het gevoel hebben dat de kwaliteit van hun werk in gevaar komt, wanneer de gewenste standaarden en resultaten niet gehaald kunnen worden of wanneer ze geconfronteerd worden met inefficiëntie (van anderen). Onder druk kunnen ze kritisch (naar zichzelf en anderen), perfectionistisch en controlerend worden.
Omgaan met werkdruk en stress
Iemand met een rood/geel gedragsvoorkeursstijl kan het beste ruimte geboden worden voor hun ideeën en gedachten. De uitdaging voor deze mensen ligt in het sturen van hun energie op een constructieve manier en het ontwikkelen van meer empathie en geduld. Stressmanagement kan zich richten op het stellen van realistische doelen, het leren delegeren en het bewust inbouwen van rustmomenten. Coaching kan hen helpen om hun impact op anderen te verzachten en een meer evenwichtige aanpak te ontwikkelen.
Bied iemand met een blauw/groene gedragsvoorkeursstijl gestructureerde feedback en een voorspelbare werkomgeving met duidelijke communicatie en procedures. Zo komt hij/zij niet in onverwachte situaties terecht die stress op kunnen leveren. Stressmanagement kan zich richten op het voorbereiden op veranderingen, het aanleren van flexibele denkpatronen en het ontwikkelen van assertievere communicatievaardigheden om hun behoeften en meningen te uiten. Coaching kan hen helpen om meer open te staan voor nieuwe ideeën en hun comfortzone te vergroten.
Een persoon met een geel/groene gedragsvoorkeursstijl krijgt ontspanning en werkgeluk door teamgerichte activiteiten en erkenning. Voor deze groep is het belangrijk om manieren te ontwikkelen die hen helpen hun eigen behoeften te uiten en grenzen te stellen zonder de relaties te schaden. Stressmanagement kan bestaan uit het creëren van een ondersteunend netwerk op het werk, het leren omgaan met conflicten op een assertieve manier en het structureren van hun werkzaamheden om overweldiging te voorkomen. Coaching kan hen ondersteunen in het vinden van een balans tussen de zorg voor anderen en het zorgen voor zichzelf.
Medewerkers met een rood/blauw profiel functioneren het beste met heldere doelen en veel autonomie. Ze kunnen zich verliezen in details en moeite hebben met het delegeren van taken. Stressmanagement voor deze groep kan zich richten op het loslaten van onrealistische perfectie-eisen, het stellen van realistische deadlines en het leren vertrouwen op de competenties van anderen. Coaching kan hen helpen om het grotere plaatje te zien, effectiever samen te werken en de balans te vinden tussen kwaliteit en efficiëntie.
Jij als trainer, coach of HR-professional kunt je DISC-inzichten gebruiken om meer begrip voor de mogelijke stressreacties te krijgen. Door je trainee, coachee of de teams te helpen hun patronen te herkennen, kun je gerichte interventies en strategieën ontwikkelen. Houd open gesprekken over stress en werkdruk gaande en bied tools en technieken aan die passen bij de behoeften van je klanten.
Schrijf je vandaag nog in voor de officiële DISC certificering en help je klanten optimaal als DISC specialist.