Meer over responsstijl en basisstijl

Wie bekend is met de DISC kleur profielen heeft de termen responsstijl en basisstijl ongetwijfeld al eens voorbij zien komen. In dit blog willen we hier nader op ingaan. Het geeft je namelijk inzicht de verschillende voorkeursgedragingen die je vertoont. Ontdek in dit blog meer over deze termen.


Over responsstijl en basisstijl


Het is belangrijk te onthouden dat het gedrag in verschillende omgevingen anders kan zijn. Mogelijk laat iemand op een netwerkavond ander gedrag zien dan tijdens een vergadering of de gemiddelde maandag. Gedrag staat dus niet vast. Daarom is het belangrijk om tijdens het invullen van de DISC vragenlijst een specifieke omgeving voor ogen te houden waarover je graag meer inzicht wilt krijgen. 


De responsstijl

De responsstijl is afhankelijk van wat er van je wordt gevraagd of verwacht. Je responsstijl is het gedrag dat je laat zien omdat je van mening bent dat dit specifieke gedrag van je wordt verwacht. Het gedrag waarmee je het meest succesvol verwacht te zijn. Vaak is dit onbewust. Om die redenen kan de responsstijl verschillen van de basisstijl.


De basisstijl

De basisstijl verandert in de regel niet veel, wanneer hij verandert gebeurt dit geleidelijk en vaak na ingrijpende gebeurtenissen of grote veranderingen in iemands leven. De basisstijl is hoe je je graag wil gedragen in een bepaalde omgeving, werk of privé. Dit gedrag is instinctief en komt vanuit jezelf, niet vanuit wat er van je wordt verwacht. 


Conclusies

Wanneer je deze twee stijlen naast elkaar legt, kun je hier waardevolle inzichten uit halen. Wanneer er bijvoorbeeld grote verschillen zijn tussen deze grafieken kan dit duiden op een energielek. Het kost namelijk kracht om specifiek gedrag te vertonen dat van nature minder in je natuur zit. Het zou de voorkeur hebben om een baan te vinden of te creëren waarin je je voorkeursgedrag optimaal kunt benutten. Een baan waarvan je juist energie krijgt. 


Wanneer er sterke verschillen worden waargenomen tussen de grafieken is het belangrijk om hier bewust van te zijn. Wat maakt dat je ander gedrag vertoont van je basisstijl? Ben je je hier bewust van? Ga het gesprek met elkaar aan en bespreek of de verandering in gedrag echt noodzakelijk is om succesvol te zijn?


Haal waardevolle inzichten uit de resultaten van je DISC analyses. Bespreek ze met elkaar en ontdek meer over elkaars voorkeursgedragingen.

Reactie plaatsen