
DISC rapporten vertalen naar concrete ontwikkelpunten
Een DISC-analyse staat vol waardevolle informatie over de gedragsvoorkeuren van degene die tegenover je zit. Maar hoe kun je deze informatie omzetten in concrete en toepasbare ontwikkelpunten? Hierover lees je meer in dit blog.
Begin bij het begin
Voordat je ook maar één ontwikkelpunt formuleert is het belangrijk om de informatie die je middels de DISC analyse hebt verkregen te toetsen. Ga met je trainee/coachee in gesprek en vraag of hij zichzelf herkent in het beeld dat wordt geschetst. De eerste stap naar groei en ontwikkeling is herkenning en erkenning. "Wat herken je hierin?" Wat verrast je? Wat roept vragen op?"
Duik dieper in de combinaties
Wees waakzaam dat je niet alleen naar de hoogst scorende kleuren kijkt. Een mens is immers nooit het één óf het ander, maar altijd een combinatie van alle kleuren in verschillende verhoudingen. Juist de interactie tussen de verschillende gedragvoorkeurstijlen zorgt voor een dieper begrip van iemands mogelijke reacties. Een mens met een hoog scorende rode gedragsvoorkeurstijl in combinatie met een hoge blauwe stijl zal bijvoorbeeld heel ander gedrag vertonen dan iemand met een hoog rood-gele combinatie.
Een voorbeeld:
Stel iemand heeft in zijn DISC analyse een overwegend groene gedragsvoorkeurstijl. Dan kunnen er in de analyse termen staan zoals: deze persoon is geduldig, goed in samenwerken, ondersteunend, wil conflictsituaties graag vermijden en kan teruggetrokken lijken. Een oppervlakkig ontwikkelpunt zou kunnen zijn “Stel je assertiever op”. Dit doel is te breed en niet concreet. Probeer daarom in eerste instantie dieper te graven en ga in gesprek. Waarom vermijdt hij/zij conflicten? Het antwoord kan liggen in de verschillende kleurencombinaties. In combinatie met een lage aanwezigheid van de rode voorkeursstijl kan het zijn dat deze persoon directe confrontaties uit de weg wil gaan. Mogelijk uit angst voor afwijzing of omdat hij/zij niet weet hoe je assertief kunt zijn zonder de relatie te schaden. Maar het kan ook komen door een hogere blauwe score, waardoor hij/zij eerst alle feiten wil hebben voordat er een standpunt wordt ingenomen, wat om meer reactietijd vraagt.
Meer concrete ontwikkelpunten zouden er als volgt uit kunnen zien:
Specifiek gedrag: Oefen met het uitspreken van de eigen mening, zelfs als deze afwijkt, beginnend met 'Ik zie een ander perspectief op dit punt...' of 'Mijn zorg hierbij is...'. Focus op feitelijke observaties en hun impact, in plaats van enkel op emoties.
Coping en voorbereiding: Bereid moeilijke gesprekken voor door van tevoren de kernboodschap te formuleren en mogelijke tegenargumenten te bedenken. Focus op de feiten en de impact. Hoe kun je de stabiliteit in jezelf vinden om deze momenten te doorstaan?
Grenzen aangeven: Identificeer wekelijks één situatie waarin er 'nee' gezegd had kunnen worden of de eigen grenzen duidelijker aangegeven hadden kunnen worden, visualiseer hoe dit in de toekomst anders aangepakt kan worden. Gebruik "ik-boodschappen" om een grens aan te geven.
Veranderingen: Stel bij een nieuwe verandering twee concrete vragen om duidelijkheid te krijgen over de implementatie, het 'waarom', en de impact op routines, in plaats van passief te wachten. Neem de verantwoordelijkheid voor de eigen situatie. Zoek naar structuur binnen de verandering.
Basis- en Responsstijl
Elke DISC-kleur benoemd een natuurlijke gedragsvoorkeurstijl, afwijken van die voorkeur kost energie. Een belangrijk ontwikkelpunt is niet alleen wat te veranderen, maar ook hoeveel en wanneer. Welk gedrag zorgt bij je trainee/coachee voor een energielek en welk gedrag geeft juist energie. Wanneer je te veel of te vaak gedrag moet vertonen dat eigenlijk niet bij de basisstijl past, kan dit leiden tot oververmoeidheid of een andere energielek. Ontwikkelpunten kunnen dan liggen in het strategisch kiezen van momenten voor een gedragsaanpassing of het inzetten van andere teamleden om de eigen zwakke punten op te vangen. Kies bewust voor effectief gedrag in specifieke situaties, zonder je ware aard te hoeven verliezen.
Zoals je leest zit een DISC analyse vol waardevolle informatie die jou in je coaching kan helpen om nog beter bij je klant aan te sluiten. Middels de unieke kleurencombinaties van het individu en de verhouding tussen basis- en responsstijl hoef jij je niet te beperken tot generieke of oppervlakkige ontwikkelpunten maar kun je samen op zoek gaan naar meer concrete, dieper liggende ontwikkelpunten die echt aansluiten bij de doelen en wensen van de trainee/coachee.
Wil ook jij je nog meer verdiepen in de waardevolle kennis die DISC te bieden heeft? Schrijf je dan vandaag nog in voor de DISC Verdiepingsdag en leer hoe je alles uit een DISC analyse kunt halen!